Etappe 6

Rolduc-Bochholtz

Etappe 6 gaat van Rolduc naar Bocholtz De route voert ons dan van Rolduc, via het centrum van Kerkrade, Horbach, in Duitsland, naar Baneheide (Bocholtz). We verlaten Rolduc via de statige Heyendallaan en komen in het voetgangersgebied in het centrum van Kerkrade. Voorbij het raadhuis en de St. Lambertuskerk passeren we het provinciaal museum Continuüm. Dit provinciaal “museum voor Industrie en Samenleving” dat Kerkrade, via het vroegere mijnmuseum te Rolduc, aan het werk van de kanunniken te danken heeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is industrion-120.jpg

De spoorlijn aan uw rechterhand staat bekend als het “Miljoenenlijntje”. De naam is ontleend aan de kosten per kilometer. Er wordt een voor die tijd astronomisch bedrag van 14,4 miljoen gulden voor uitgegeven. De Miljoenenlijn wordt in eerste instantie gebruikt voor vervoer van grondstoffen voor de steenkoolmijnen en voor het vervoer van de mijnwerkers. Het eerste openbare persoonsvervoer begint in 1949 op 15 mei, wanneer de lijn officieel geopend wordt, 24 jaar na de start van de aanleg. Op 1 augustus 1954 rijdt er de eerste diesellocomotief. Deze heeft als bijnaam Blauwe Engel. Het baanvak Heerlen / Kerkrade ­centrum wordt in 1986 geëlektrificeerd. Het baanvak Kerkrade centrum / Schin op Geul wordt op 28 mei 1988 gesloten. In datzelfde jaar rijdt de eerste electrische trein wanneer Kerkrade kopstation geworden is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is overhuizen-01-120.jpg

Duitsland ligt nu weer op een steenworp afstand en de route voert voorbij “Haus Heyden” en Horbach. We passeren rechts van ons het internationale industrieterrein Avantis van Aken en Heerlen om weer terug te keren op Nederlands gebied. We naderen het landgoed Overhuizen en brengen er een eerbetoon aan een Amerikaanse militair die er sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en begraven werd op het Amerikaanse kerkhof bij Henri­-Chapelle, dat we later op de route nog tegenkomen. Het landgoed heeft een eeuwenoude kapel, de Capella Domestica.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is haus-heyden-120.jpg

Na de Baanstraat (een baan is een spoorlijn) lopen we rechtdoor het groene gebied in. Het is een gebied van Romeinse vondsten en Romeinse villa’s. In het najaar van 2003 werd hier nog een bijzonder graf uit de Romeinse tijd aangetroffen. Voorbij “Eetcafé Baneheide” steken we de drukke weg over en komen we aan het einde van deze etappe.