Etappe 8

Teuven-Aubel (16,1 km).

Etappe 8 gaat van Teuven naar Aubel. De route voert dan door Teuven, Val Dieu, Neer Aubel en Aubel. (afstand 16,1 km) Een tocht met prachtige vergezichten volledig over Belgisch grondgebied van de mooie Voerstreek naar Het Land van Herve. Via de historische abdij Val­ Dieu, waarmee Kloosterrade/Rolduc een sterke band had en voorbij het geboortehuis van de Kloosterrader kanunnik Simon Pieter Ernst naar Aubel. S.P. Ernst is de geschiedschrijver van “Histoire du Limbourg”, de geschiedenis van Limburg. We starten bij de kerk van Teuven en lopen straks boven over een spoorwegtunnel: “de Veurstunnel”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kerkteuven120-1.jpg

Deze is een der langste van België: 2074 meter en gaat onder het Veursbos door. Dit bos is bekend vanwege het “Verraad van 1799” in de Franse Tijd. De Fransen eisten algemene dienstplicht, maar niemand verscheen op de dag van recrutering. Massaal werd ondergedoken of verschool men zich in dit Veursbos maar het plan werd verraden door de burgemeester van Aubel. We naderen de mooie pleisterplek Val­Dieu met de oude cisterciënzer abdij (gesticht in 1216) die uitnodigt tot een bezoek aan kerk, herberg, winkel en verdere bezichtiging.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aubel-120-4.jpg

We passeren de kerk van St. Jean­ Sart waarvan de naam is afgeleid van de patroonheilige en van het woordje sart of sar, dat weer is afgeleid van het Latijnse “sarire”: een terrein van kreupelhout zuiveren. In het begin vorige eeuw werden in dit gebied nog drie talen gesproken. Al wandelende kunt u genieten van schitterende vergezichten richting Aubel. In Neer­Aubel zien we de hoeve Bruynenmorgen, het geboortehuis van de Kloosterrader kanunnik Simon Pieter Ernst, een heel bijzondere Augustijner koorheer uit de eindtijd van de Abdij Kloosterrade. Uiteindelijk komen we in Aubel aan en dit betekent dat er weer een etappe is afgelegd.