Etappe 9

Aubel-Henri Chapelle (12,2 km).

Kerk in Aubel

Etappe 9 voert van Aubel naar Henri Chapelle. Lengte : 12,2 km. Vanuit Aubel
voert een mooie tocht met verschillende pittige hellingen naar Henri­ Chapelle (Hendrik­ Kapelle) dat rond het jaar 1100 gesticht werd rond een kapel ter ere van St. Joris, gebouwd in opdracht van de Limburgse hertog Hendrik I, de
naamgever van deze plaats. Tijdens de tocht passeren we het Amerikaanse oorlogskerkhof bij Henri ­Chapelle. Deze militaire begraafplaats is een indrukwekkende getuigenis van de Tweede Wereldoorlog. Bijna 8000 Amerikaanse bevrijders liggen hier begraven. De meesten gaven hun leven in een poging het Duitse tegenoffensief in de Ardennen eind 1944 te stuiten. In Rolduc hadden de Amerikanen toen een “Rest Center”. Velen van hen, die na zware dagen in de Ardennen te Rolduc op verhaal mochten komen, hebben hier hun graf gevonden.

Gulp

Straks bevinden we ons in het Hombourgs landschap en lopen naar het bronnengebied van het riviertje de Gulp welke in het Nederlandse Gulpen in Zuid­Limburg in de Geul verdwijnt. De regenboogforel en het driedoornige stekelbaarsje voelen zich hierin bijzonder goed thuis. In deze omgeving zien we ook het werk van de boer, de ontginner, met als resultaat, dat we op onze tocht een landschap aantreffen, gestoffeerd met graften, poelen, holle wegen, hagen, hellingbossen, noem maar op en weldra loopt u Henri­ Chapelle binnen. Het loont de moeite de kapel van Hendrik I, 340 meter boven het zeepeil van Oostende gebouwd op hethoogste punt van de hele omgeving, te bezichtigen. De twee keer drie pilaren zijn nog van de oorspronkelijke Romaanse kapel, die in de loop der eeuwen werduitgebouwd tot het prachtige kerkje van nu.